Suomen keskipisteessä

Varautuminen

Tällä sivulla annetaan tietoa varautumisesta mahdollisiin sähkökatkoihin tulevana talvena.

Fingrid suosittelee varautumaan sähkökatkoksiin tänä talvena. (Tietoa sähköpulasta – Fingrid)

Sähkökatkojen vaikutuksista kouluihin, päiväkoteihin, terveyspalveluihin ja muihin tärkeisiin palveluihin tiedotetaan mahdollisimman ajoissa vähintään kunnan verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja paikallislehdessä. Myös Mehiläinen tiedottaa palveluidensa asiakkaita.

Sähköyhtiöt ilmoittavat asiakkailleen tekstiviestillä, mikäli tiedossa on sähkökatkoja. Huolehdithan, että puhelinnumerosi sähköyhtiössä on ajan tasalla.

Mikäli tiedät, että naapurustossasi tai lähipiirissäsi on henkilöitä, joita yleinen tiedotus ei välttämättä tavoita, on hyvä varmistaa, että tieto sähkökatkoista ja niihin varautumisesta menee myös heille.

Sähkökatkoja voidaan ehkäistä käyttämällä sähköä säästeliäästi. Astetta alemmas -periaatteella pääsee hyvään alkuun:

  • astetta alempi huonelämpötila
  • astetta lyhyempi suihku
  • astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa
  • astetta parempi ajoitus sähkönkäytölle.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kodin huonelämpötiloja lasketaan ja käydään suihkussa ripeästi ja vettä säästäen. Viihde-elektroniikkaa ei kannata pitää suotta päällä tai lepotilassa ja laturit kannattaa ottaa pois seinästä latauksen päätyttyä.

Lisää energiansäästövinkkejä löytyy lisää esimerkiksi Motivan-verkkosivuilta: Energiansäästö on varautumista – Motiva

72 tunnin kotivara

Energian säästämisen lisäksi on tärkeää huolehtia jokaiseen kotiin 72 tunnin kotivara häiriötilanteiden varalle. Se tarkoittaa, että kotona on oltava tarvikkeet siihen, että tarvittaessa pärjää kolme vuorokautta ilman sähköä, lämpöä,  vettä ja ruokaa. Muista huolehtia kotivara myös lemmikeille. Kattavat ohjeet 72 tunnin kotivaraan löytyy oheisesta linkistä: 72 tuntia – 72 tuntia

 

Sivu on päivitetty 20.12.2022

Skip to content