Suomen keskipisteessä

Nähtävyydet

Rantsilan patsaat

Rantsila tunnetaan patsaspitäjänä.1980 ja -90-lukujen taitteessa kansalaisopiston ryhmä valmisti useita Rantsilan historiaan ja seuraperinteeseen liittyviä patsaita, joita on sijoitettu Rantsilan kylälle.

Rantsilan raitti on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Raitin varren puurakennukset ovat pääosin 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta.

Lue lisää Rantsila-seuran nettisivuilta.


Keskipiste ja Leskelän kylä

Itse Leskelän kylässä asuu noin 150 henkilöä. Leskelä on tunnettu Suomen maantieteellisen keskipisteen sijaintipaikkana. Kirjailija Pentti Haanpää syntyi vuonna 1905 Leskelän kylässä, ja Leskelästä on myös Hätämaan tietäjänä tunnettu Juho Luomajoki.

Leskelän kyläyhdistyksen toiminnan keskus on nelostien länsipuolella sijaitseva Kairanmaa-talo, jonka pihalla komeilee kivistä vuonna 1958 muurattu Suomen keskipisteen maamerkki ja taiteilija Tero Mäkelän tekemä itsenäisyyden juhlavuoden muistomerkki teos Maan napa. Pihapiirissä on myös Leskelässä syntyneen kirjailija Pentti Haanpään muistopatsas Isännät ja isäntien varjot. Pronssiteoksen on veistänyt kuvanveistäjä Tapio Junno.

Keskipisteen alueellinen kesäteatteri (Kepitys) ry, on vuonna 1999 perustettu harrastajateatteri. Kesäteatteri katettuine katsomoineen rakennettiin talkootyönä EU-rahoituksen avustamana sekä alueen kuntien tukemana vuonna 2000 entisen ala-asteen pihapiiriin. Ensimmäinen näytelmä, Noitaympyrä, saatiin näyttämölle samana kesänä. Kesällä 2017 esitettiin koko perheen näytelmä Kiljusen herrasväki.

Yli 130-vuotias Kairanmaatalo on kyläläisten ammattitaidolla ja talkoilla kunnostama, 60 kilometrin päästä siirretty Saarelan talo. Se tarjoaa erinomaiset perinteitä henkivät puitteensa erilaisiin tilaisuuksiin: esimerkiksi juhliin, kokouksiin tai näyttelyihin. Talo sijaitsee idyllisellä paikalla Lamujoen rannalla.


Roomurannan silta

Siikalatvalla, Laakkolassa sijaitseva Roomurannan rautasilta on kunnostettu vuosien 2016 ja 2017 aikana kevyenliikenteen käyttöön, kyläläisten vapaa-ajan viettopaikaksi sekä ohikulkijoiden pysähdyspaikaksi. Etenkin kesäisin sillalla voidaan järjestää erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia. Sillalla on muutamia pöytäryhmiä, sillan läheisyydessä nuotiopaikka ja laituri, joka mahdollistaa esimerkiksi uimisen ja onkimisen Lamujoessa. Oiva pysähdyspaikka esimerkiksi Lamujokea pitkin meloville. Kylätalo sijaitsee välittömässä läheisyydessä, mikä mahdollistaa tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämisen. Osoite: Latvantie 10, 92650 Laakkola.


Haapavuoren luontopolku

Pulkkilan maisema- ja luontonähtävyys on Haapavuori. Uljuan rannalta kohoava kalliomaasto vetää vertoja mille tahansa erämaatyyppiselle retkeilymaastolle. Alueella on kiintorastisto, joten myös suunnistaja löytää Haapavuoren monimuotoisilta rinteiltä riittävästi haastetta. Retkeilijöille on tarjolla lepopaikaksi myös erämaatunnelmaan sopivat laavut sekä Uljuan ulapalle avautuva näkötorni.


Kurunnevan riistamaa

Kurunnevan alueelle on vuosittain perustettu riistapeltoja sekä ruokintapaikkoja vesilinnuille ja fasaaneille. Alueen pienpetopyyntiä on tehostettu. Alueelle on rakennettu kaksi fasaanien siirtotarhaa, joiden kautta maastoon siirrettävät linnut tuodaan Kurunnevan maastoon. Alueelle myydään koiran koulutuslupia sekä metsästyslupia fasaaninpyyntiin.

Yhteystiedot:
Vieras- ja Kurunnevan riistamaan luvat (fasaani):
Pauli Luukkonen 0400 284140
Juha Niemelä 044 2761016
Kotisivut: http://www.rantsilanriistamiehet.fi/kurun-riistamaa/(link is external)
Facebook: https://www.facebook.com/KurunnevanRiistamaa/(link is external)


Mankilan kyläjätit

Tarinoita Mankilasta -hankkeessa kerättiin talteen tarinoita kylän ihmisistä, paikoista ja tapahtumista. Valtaosa tarinoista sijoittui lähimmän sadan vuoden ajalle, mutta yksi menneiden aikojen tarina kertoi kylällä asuneista jättiläisistä näin:

”Ammoisina aikoina Mankilassa asui enemmänkin jättiläisiä. Valtaosa niistä piti majapaikkanaan Luppoviitaa. Kaksi tunnetuinta jättiä, Kiljo ja Koljo, olivat kuitenkin asettuneet Siikajoen vastarannoille, nykyisen Kiljonkosken seuduille. Siellä ne elelivät toisistaan juurikaan piittaamatta. Toisinaan näiden kahden välille syntyi kuitenkin eripuraa ja silloin tanner tömisi! Suuria kivenmurikoita perässään vetäen Kiljo ja Koljo asettuivat joen törmälle, kumpikin omalla puolellaan. Siitä ne sitten viskoivat valtavia kiviä toisiaan kohden niin että pauke vain kävi: ”Kilahtiko Kiljossa?” huuteli Koljo ja Kiljo vastasi: ”Kolahtiko Koljossa?” Kävipä kerran jos toisenkin niin, että kivet sinkosivat toisiaan vasten sellaisella voimalla, että ne tippuivat jokeen niille sijoilleen ja niin syntyi Kiljonkoski. Koska jättien rouvat olivat keskenään hyvää pataa, päätettiin kivet jättää paikoilleen. Näin rouvat pääsisivät rupattelemaan toistensa luokse silloin, kun muilta askareiltaan ennättivät.”

Nämä kyläjätit heräsivät henkiin syksyllä 2014, kun Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahaston Pohjavirta-hanke rahoitti kaksi jättiä käsittävän taideteoksen Mankilan kylätalon pihamaalle. Kyläjäteistä Pohjavirran nettisivuilla.


Suomen sodan 1808-1809 muistomerkki

Muistomerkki sijaitsee Pulkkilan keskustassa noin 600 m kirkosta etelään. Alue on myös kivikautinen asuinpaikka, josta on löydetty useita kivikautisia esineitä.


Kaikilla neljällä Siikalatvan kirkonkylällä on myös kotiseutumuseot, jotka ovat avoinna lähinnä kesäkuukausina. Lisää museoista.

Siikalatvan neljä puukirkkoa ja niiden alttarimaalaukset ovat merkittäviä nähtävyyksiä.

Siikalatvan kunnan alueella on myös useita muita luontokohteita, jotka sopivat monipuolisesti ulkoiluun kaikkina vuodenaikoina. Retkeilykohteita

1silta

2talo

3silta

4museo

Skip to content