Suomen keskipisteessä
9
kesä
2023

Menestyvän lukion resepti: yhteisöllisyys, turvallisuus ja vahva oppimisen tuki

Siikalatvan lukiosta valmistui tänä keväänä 34 uutta ylioppilasta. Se on ennätyksellisen suuri määrä – kun tämä juuri valmistunut ikäluokka oli peruskoulun seitsemännellä luokalla, aloitti lukiossa opintaipaleensa vain kuusi opiskelijaa. Millä keinoin tähän on päästy – kysytäänpä lukion apulaisrehtori Lauri Mäkelältä!

”Tällä porukalla oli tosi hyvä yhteishenki. Nuoret auttoivat toinen toisiaan omista vahvuuksistaan käsin”, Mäkelä kertoo.

Apulaisrehtori kehaisee valmistuneen porukan järjestämiä vanhojen tansseja ja penkkareita. Vaikka opiskelijoilla oli toisinaan haasteita jaksamisen ja oppimisen kanssa, he saivat yhteistuumin paljon aikaan.

”Harvinaislaatuisen monipuolinen porukka. Opiskelijoilla oli muun muassa omaa bänditoimintaa tai muuta taiteellista lahjakkuutta”, hän kiittelee.

Tämän kevään lukiovertailussa Siikalatvan lukio oli maakunnan toiseksi paras. Menestys ei tullut yllätyksenä, sillä joitain vuosia sitten lukio oli koko Pohjois-Suomen paras ja se on pärjännyt esimerkiksi matematiikan kilpailuissa kautta vuosien. Opintomenestys on ollut jatkuvasti keskiarvoa parempaa. Mäkelä itse opettaa pitkää matematiikkaa, mutta ei osaa sanoa, miksi Siikalatvan lukio pärjää erityisen hyvin nimenomaan matematiikassa.

”Monilla on hyvät pohjat matematiikkaan jo peruskoulusta. Ja on meillä ollut hyvää menestystä muissakin oppiaineissa, kuten äidinkielessä”, hän toteaa.

Lukion menestysreseptin tärkein aines on tietenkin opiskelijat. Mäkelä nostaa esiin myös perheen merkityksen opiskelijoiden menestyksessä.

”On tärkeää, että perheessä ymmärretään koulutuksen merkitys ja tuetaan opinnoissa” hän sanoo.

Perheen lisäksi opiskelijoiden tukena ovat koulun opettajat ja henkilökunta. Siikalatvan lukiossa opettajat ovat pitkän kokemuksen omaavia. Vaihtuvuutta opettajistossa ei ole juurikaan ollut – henkilöstö viihtyy työssään. Tämä heijastelee myös opiskelijoihin. Tunnelma on turvallinen ja rento, minkä ansiosta opiskelijat uskaltavat puhua asioistaan henkilöstölle heti ensimmäisestä opintovuodesta lähtien. Tärkeää on sekin, että opiskelun haasteisiin on saatavilla tukea, olipa kyse millaisesta pulmasta hyvänsä.

”Tuki on vahva. Henkilöstön antaman tuen lisäksi on mahdollista saada esimerkiksi kirjoituksissa lisäaikaa ja sitä moni opiskelija on hyödyntänytkin”, Mäkelä kertoo.

Lukion hyvä yhteishenki on noussut esiin tuoreiden ylioppilaiden puheissa. Tänä keväänä valmistunut Sanni Vääräniemi kertoi Siikajokilaakson haastattelussa, kuinka Siikalatvan lukio on yhteisöllinen paikka, jossa saa persoonallista tukea ja jokaiselle sopivaa opetusta omassa tahdissa. Jutussa Vääräniemi kehuu, että parempaa ilmapiiriä saa hakea.

Apulaisrehtori muistuttaa, että opintojen vastapainoksi on tärkeää järjestää erilaisia tapahtumia, kuten yökouluja tai leirejä. Opintomatkoja tehdään esimerkiksi Euroopan isoihin kaupunkeihin. Reissuja muistellaan lämmöllä vielä vuosienkin jälkeen.

Lukiolla on tapana pitää toisinaan jatko-opintoiltoja, joissa jatko-opintoihin edenneet kertovat opinnoistaan esimerkiksi yliopistossa. Järjestettyjen tapaamisten lisäksi pienellä paikkakunnalla opettajat törmäävät entisiin opiskelijoihinsa usein, esimerkiksi nuorempien sisarusten ylioppilasjuhlissa, kuten Mäkelä tänä keväänä.

”Yksissä ylioppilasjuhlissa eräs entinen lukio-opiskelijamme kutsui minut ensi vuonna pidettäviin yliopiston valmistujaisiinsa jo nyt”, hän päättää.

Ensi syksynä lukiossa aloittaa noin kaksikymmentä uutta opiskelijaa. Siikalatvan lukion arkea voi seurata mm. Instagramissa tunnisteella @siikalatvanlukio.

Jaa uutinen somessa
Skip to content