Siikalatva vuonna 2017

Uusi vuosi on alkanut ja mittavat muutokset kunnassa ovat jo toimeenpanovaiheessa. Uusia avainhenkilöitä on useita ja kaikki ovat päässeet hyvin tehtävissään alkuun. Tämä tietää hyvää kunnan palveluille 3-5 vuoden tähtäimellä – toiminta tehostuu ja muuttuu samalla laadukkaammaksi. Talouskin tulee paranemaan hiukan viiveellä ! Uusi hallinto-ja talousjohtaja Seija Mäenpää työparinani vastaa taloudesta.

Ruokapalveluita kohti lähiruoan uutta tulemista hoitaa kunnan yhtiö Siikalatvan Ruokapalvelut Oy 2017 alusta alkaen. Alussa työtä riittää, mutta ruoka on saatu toimitettua niin Mehiläisen yksiköihin kuin kouluille ja päiväkoteihinkin. Myös kotiateriat on saatu perille. Homma on ollut hyvin hoidossa. Pia Koponen johtaa yhtiötä.

Sote ulkoistus Mehiläiselle on myös toteutunut 1.1.2017 . Järjestelyn yhteydessä siirtyi sote-henkilöstö yli 200 henkeä liikkeen luovutuksen periaatteilla Terveyspiiri Helmestä yksityisen Mehiläisen palvelukseen. Kuntalaiset voivat odottaa tältäkin osin asioiden menevän hyvään suuntaa ja palvelun paranevan. Johtava sosiaalityöntekijä Paula Kauppinen-Roivainen ja lääkäri Jari Tuunanen valvovat toiminnan laatua.

Siikalatvan kunnassa on tapahtunut mittavia henkilövaihdoksia ja sen mukana muutosvalmius on poikkeuksellisen hyvä. Tämä on erinomainen lähtötilanne kun samanaikaisesti tekeillä on iso maakuntauudistus, jossa kuntien asema ja tehtävät muuttuvat suuresti. Uusilla vetäjillä on puhdas pöytä kokonaan uuden asennon ottamisessa. Nyt on etsikkoaika laittaa tietojärjestelmät ja palvelumallit nykyajan vaatimukset täyttävään aiempaa tehokkaampaan kuntoon. Kouluverkkokin vaatii ratkaisuja erityisesti Pulkkilassa seuraavan vuoden aikana. Vain isoja uudistuksia tekemällä ja rakenteitakin muuttamalla kunnan talous ja palvelut saadaan kestävälle pohjalle!

Kunnan strategia hyväksyttiin joulukuun budjettivaltuustossa. Ensimmäiset uudistetun strategian sisältämät toimet ovat jo budjetissa. Lisää tunnettuutta, uutta ilmettä ja kunnan näkyvyyttä 4-tielle pyritään saamaan jo kuluvana vuonna. Kunnan uusi strategia ja tasapainossa oleva budjetti ja taloussuunnitelma on julkaistu kunnan nettisivuilla. Verkoston kokoajana toimiminen, yhteisöllisyys ja toimivat peruspalvelut ovat strategiassa määriteltyjä kaikkia kuntalaisia koskettavia asioita. Päivähoito, peruskoulun alaluokat , kirjasto ja lähiliikuntapaikat ovat jatkossakin kaikilla kirkonkylillä. Tunnettuus ja kuntakuvan parantaminen ovat myös tavoitteena.

Yrittäjien, maanviljelijöiden ja järjestöjen suuntaan kunta on myös verkostojen kokoajan roolissa. Yhdessä toimien pystymme pienemmällä rahalla ja suuremmalla vaikuttavuudella hoitamaan palvelut kuntalaisille. Tämä edellyttää aktiivisuutta, hyvää vuoropuhelua ja muutokseen valmiutta jatkossa kaikilta osapuolilta. Kylien aktiivisuus on hyvästä, mutta vanhaan tarrautuva kyläpolitikointi pahasta. Siikalatvalla tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista ja yhdistäviä kokonaisuuden rakentajia – muuten mikään ei muutu paremmaksi. Muutenkin muistuttaisin, että ennemminkin kaikki kuitenkin muuttuu kuin että mikään ei muutu.

Suomen taloudessa on viimein kasvun merkkejä nähtävissä - myös Siikalatvalla on investointien viriämistä havaittavissa. Terästuotteet käyvät kaupaksi ja myös nelostien varressa tapahtuu sekä Rantsilassa että Pulkkilassa. Nyt on hyvä aika investoida kun kysyntä on kasvussa ja korot kuitenkin lähes nollassa. Investoinnit tuovat työtä kuntalaisille ja verotuloja kunnalle – sitä tavoiteltua elinvoimaa!

Pauli Piilma
kunnanjohtaja
Siikalatvan kunta